Na de geweldige ervaring in 1999 waarbij we gedurende drie maanden van coast to coast reden door de Verenigde Staten, hadden we in 2000 twee weken ter beschikking om naar Cremona te fietsen voor het eerste gedeelte van de route naar Rome. Hierbij was de Splügenpas letterlijk en figuurlijk het hoogtepunt.

splugenpasDe fietsroute naar Rome is  door Benjamins vanaf 1991 uitgezet. Het is een mooie dwarsdoorsnede van Europa waarbij men vrijwel iedere dag door een ander landschap fietst op de route. De route volgt daarbij zoveel mogelijk langzaam stijgende rivierdalen waardoor men wel door de bergen kan fietsen zonder al teveel te moeten klimmen. Voor wie wel wil klimmen zijn genoeg trajecten in de route voorhanden. 

Een groot deel van de route bestaat inmiddels uit vrijliggende fietspaden. Ook is een groot deel inmiddels per regio bewegwijzerd. 

Ook al is Rome het einddoel, de reis is ook het doel zelf. Zowel in de Elzas, Zwitserland en vooral in Italië kom je door plaatsen die de reis meer dan waard maken. In Noord-Italië voert de route onder andere langs het Como-meer en steden als Mantova. In Toscane brengt de route u niet alleen naar Florence, maar vooral ook langs steden zoals San Gimignano, Siena, door het wonderbaarlijke landschap van Le Crete, maar ook door de steden Orvieto, Assisi en Spoleto in Umbrië. En zelfs temidden van Toscane en Umbrië maakt deze route zoveel mogelijk gebruik van autovrije fietspaden.